het ecosysteem de Waddenzee

informatie over de Waddenzee
Waddenzee




(A)biotische factoren van de Waddenzee
Het is een begrensd gebied met daarin (a)biotische factoren. Er zijn in dit gebied ook verschillende populaties deze variëren van klein naar groot. De abiotische factoren beinvloeden dieren, maar op hun beurt oefenen dieren ook invloed uit op abiotische factoren. En levende organismen ondergaan invloed van de abiotische en biotische factoren in het gebied om hen heen. En ook omgekeerd is zo het geval. Er is dus sprake van een systeem: dus een begrensde eenheid, waarin wisselwerking tussen de verschillende factoren optreedt.
Over de Waddenzee
De Waddenzee is een min of meer begrensd gebied van de biosfeer en is daarom een ecosysteem. Hier komen biotische en abiotische factoren bij één. Je vindt dit biologische ecosysteem alleen aan de Nederlandse, Duitse en Deense Noordzeekust. Het landschap verandert voortdurend, doordat eb en vloed elkaar om de 6 uur afwisselen. Er zijn erge wisselingen van de temperatuur en het zoutgehalte, daardoor is het water onrustig en troebel. Het zand en de klei worden voortdurend afgezet en op andere plaatsen weer neergeslagen. en vloed. De variatie aan landschappen maakt de Waddenzee een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant en diersoorten, dit brengt een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voort. Daarnaast is de Waddenzee een onmisbare tussenstop voor de miljoenen vogels tijdens hun trektocht.

Populatie
Populatie: een groep organismen van dezelfde soort die niet in tijd of plaats van elkaar gescheiden zijn en dus met elkaar kunnen voortplanten. Je krijgt hierdoor bij elk soort natuurlijk populaties, dit begint al bij de algen, zij kunnen zichzelf voorplanten. Dit gaat bij elke soort door tot aan de zeehonden, vogels en mensen. Deze 3 populaties zijn hierbij ook het einde van de voedselketens………………………………………………………………….
Een populatie is een groep individuen van dezelfde soort in een bepaald gebied die zich onderling voortplanten. En meerdere van die populaties in een bepaald gebied vormt dan een levensgemeenschap. Een ecosysteem is dan min of meer een begrensd gebied met bepaalde eigenschappen waarbinnen de abiotische en biotische factoren een eenheid vormen.
In de Waddenzee zijn er oneindig veel soorten organismes, vele populaties. Dit zijn ze gerankschikt vanaf de kleinste organismen die weer verder gegeten worden door de grotere organismen.
-
algen en wieren: staan aan de basis van het voedselweb, dit zijn microscopisch kleine organismen, ze leven door lichtenergie om te zetten via fotosythese tot koolhydraten. ze staan aan het begin van de voedselketen, ze worden namelijk gegeten door veel van de komen de dieren.
-
plankton: alles wat niet vastzit, niet op de bodem leeft, niet actief zwemt maar zich met de zeestromen laat meevoeren. De meeste dingen zijn microscopsich klein, maar er bestaan ook grotere zoals kwallen.
-
kiezeldieren: eencellige dieren die een verkleuring op de wadbodem veroorzaken, dit is belangrijk voedsel voor het wadslakje, nonnetje of de slijkgarnaal.
-
schaaldieren: strandkrab, garnalen, watervlooien, zeepokken en andere kleine waterkreeftjes.
-
schelpdieren: mossel, kokkel, strandgaper, platte strijkgaper, het nonnetje en het wadslakje.
-
wormen: de bekendste soort is de wadpier, hij leeft ongeveer 25 centimeter in de grond, andere wormen zijn de wapenworm, zeeduizendpoot, zandzager, zandkokerworm en de schelpkokerworm.
-
zeester: deze ziet er waarschijnlijk niet uit als roofdier maar dat is het wel, hij leeft vooral van de schepdieren en het aas.
-
vissen: er leven heel veel soorten vis in de Waddenzee, alleen veel soorten die wij als mensen eten, in de jonge variant. Je kan hierbij denken aan makreel, haring, wijting, kabeljauw, zeebaars, tong, zalm, schol en paling.
-
zoogdieren: hieronder verstaan wij de bekende zeehond, er leven 2 soorten: de gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond is het algemeenst. Ze leven vooral in de geulen in de omgeving van Paesens-Moddergat.
-
wadvogels: de algemene naam voor de vele vogels dit elk jaar naar het waddengebied komen, dit zijn er ongeveer 10 tot 12 miljoen. het waddengebied is voor de vogels een belangrijke tussenstop voor de lange trekvluchten richting West-Afrika en de arctische broedgebieden tussen Noord-Canada en Siberië. Verschillende groepen wadvogels zijn: meeuwen, sterns, lepelaars, eenden, ganzen, scholeksters en grutto’s.
-
zeeplanten: de bekenste zeeplant van de wieren in de waddenzee is het zeesla. deze is erg gevreesd voor vissers, ze komen namelijk in grote groepen voor en verstrikken zo de netten.
-
14.kwelderplanten: kwelders zijn de stukken land op de grens met de zee, er kunnen hier bijzonder planten leven onder de wisselende en zoute omstandigheden. Opvallende planten zijn het eetbare zeekraal, zeealsem (met de sterke lavendelachtige geur), lamsoor en de zeester.